Belekóstoltunk a perui konyha csodáiba
– a „Perú mucho gusto” gasztronómiai vásáron
Történt: 2023. november
Az ügynökség vezetője szerint „tudjuk, hogy a kulináris kínálat elengedhetetlen eleme utazásaink megszervezésének. Emiatt visszatérünk Limába, a belföldi turizmus fő kibocsátó városába, azzal a céllal, hogy a limai közönség regionális konyhákon keresztül járja be az ország 25 régióját. Emlékezzünk arra, hogy a belföldi turizmus szempontjából az utazók 50%-ának a fő motivációja a gasztronómiai turisztikai tevékenység folytatása”. (El Commercio)










Balra egy „erős ceviche”, amely egy sóban és citromban pácolt friss hal ceviche. Van benne zöldhagyma, citromos chili és korianderlevél.
Jobbra „patarasca tucupival”, egy amazóniai hal, a doncella filéje, bijao levelekbe csomagolva. Amazóniai zöldségek és tucupi (más néven aji negro = fekete chili). Parázson sütve, aji de coconával és aji charapita-val (két chili-féle) tálalják.
Balra „kacsa arnauchoval”, ami egy csípős kacsa ceviche, savanyú naranccsal pácolva, aji arnauchoval (a kis tálkákban középen látható lila-fehér chili fajta), hagymával és sárga chilivel. Rizs és yucca kerül mellé.
Jobbra „Ceviche Puerto Chico” az aznapi halfogásból. Sóban, citrommal és apróra vágott hagymával pácolt, aji arnauchóval illatosított friss hal. Édesburgonya és canchita kíséri.
Balra először „torrejitas” (ami sütőtök, hagyma és reszelt sárgarépa tojással, sajttal és spenóttal. Frissen sütve, nagyon ropogósan és forrón tálalják – kóstoltuk, SZUPER!!!), mellette egy rákleves, ami garnélarák öntettel készül. Van benne burgonya, bab, rizs, hagyma, vörös chili, sajt, pirított tojás és garnélarák.
Jobbra „sajtkosarak garnélarákkal”. Olvasztott Arequipeño sajt pörkölt fokhagymán. Hagyma, piros chili, garnélaszósz és huacatay (délamerikai fűszernövény). Amikor kész, összeállt az olvasztott sajttal, még hozzáadják a párolt garnélarákot.
Nagyon puha tengerimalacokból készült fogás, kívül ropogós bőrrel, belül nagyon puha hússal, burgonyával, chilivel (aji panca és aji mirasol).
Mindezek mind nagyon ínycsiklandóak voltak, mi mégis más mellett döntöttünk, amikor azon tipródtunk, vajon melyik fogás mellett tegyük le a voksunkat (több adagot nem tudtunk volna végigenni).
A rendezvény nemcsak az ország gasztronómiai gazdagságát kívánta kiemelni, hanem a belföldi turizmust is népszerűsítette, és arra ösztönözte a peruiakat, hogy a régiók szépségeit és mesterségeit fedezzék fel konyhájuk vonzerején keresztül.
Az ételeken és italokon kívül persze a közönség szórakoztatásáról is gondoskodtak.